Czyszczenie kuchenki i piekarnika to nieraz mordęga, droga przez mękę pełna desperacji i rozpaczy. Pozostałości po jedzeniu, zaschnięty tłuszcz, roztopiony ser w zakamarkach, a w najgorszych przypadkach i nowe życie, to znaczy pleśń. Jak sobie z tym wszystkim poradzić?
W Internecie znajdziesz mnóstwo porad na temat domowych sposobów usuwania zabrudzeń z piekarnika i kuchenki. Odsuńmy na bok ich skuteczność, czasochłonność i zdolność do wzbudzania frustracji i przyjrzyjmy się skutecznym rozwiązaniom.
Usuwanie tłuszczu i zabrudzeń z kuchenki
Do usuwania tłuszczu i zabrudzeń z kuchenki użyj specjalistycznej środka w atomizerze Dr.Prakti – Kuchnia. Trzymając butelkę w pionie, rozpyl płyn na czyszczoną powierzchnię z odległości co najmniej 20 cm. Użyj wilgotnej ściereczki do starcia zabrudzeń i wytrzyj do sucha. Jeśli usuwasz intensywne zabrudzenia z tłuszczu, powtórz czynność od początku.
Usuwanie przypaleń, zabrudzeń i tłuszczu z piekarnika
Jeśli piekarnik nie jest intensywnie zabrudzony, do jego czyszczenia możesz użyć Dr.Prakti – Kuchnia zgodnie z opisem powyżej.
Na trudniejsze zabrudzenia jak na przykład przypalony tłuszcz polecamy Dr.Prakti – Kominek i Grill. To preparat, który pozwoli Ci łatwo pozbyć się brudu z czyszczonych powierzchni.
Zabrudzoną powierzchnię pokryj cienką warstwą płynu i pozwól mu działać przez mniej więcej pół godziny. Następnie wytrzyj piekarnik wilgotną szmatką. Jeśli zabrudzenia są stare, zaschnięte i nie chcą łatwo zejść, powtórz proces.
Podczas czyszczenia używaj gumowych rękawic i zachowaj szczególną ostrożność.
Nie stosuj Dr.Prakti Kominek i Grill do powierzchni aluminiowych.
Kiedy nie myć piekarnika środkami chemicznymi? Czyli czyszczenie piekarnika parą wodną
Niektóre piekarniki są pokryte specjalną powłoką, którą można czyścić jedynie parą wodną i płynem do mycia naczyń. Jeśli Twój piekarnik posiada taką powłokę, sprawdź w instrukcji obsługi zalecenia producenta. Zwykle producent wskazuje odpowiedni czas odparowywania wody z pojemnika. Następnie użyj płynu do mycia naczyń Dr.Prakti, by usunąć brud zmiękczony parą wodną.
Bądź uważna! Nieodpowiednie użycie silnych środków chemicznych może na stałe uszkodzić specjalną powłokę piekarnika. Dlatego upewnij się, że znasz właściwości Twojego sprzętu domowego.